Toimintakertomus 2013

Hallitus

Jukka Paatero         Puheenjohtaja
Jaakko Kurki        Varapuheenjohtaja
Aila Alanko        Rahastonhoitaja
Markku Nironen    Sihteeri
Kaija Veijalainen    Jäsen
Hans-Peter Wilms    Jäsen
Teppo Hämäläinen    Jäsen
Risto Teittinen        Jäsen
Merja Äijälä        Jäsen
Juhani Jenu        Jäsen
Santeri Särkkä         Nuorisojäsen

Kokoukset

Sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 16.3.2013 kylätalolla. Hallitus on kokoontunut 6 kertaa.

Jäsenet

31.12.2013 kyläseuralla oli 67 jäsentä.

Toiminta vuonna 2013Kylätalolla on ollut lukuisia talkoita yhteistyössä Vitsiälän Marttojen kanssa. Mikkelin kaupungin palkkaamat kesätyöntekijät leikkasivat nurmikkoa ja siistivät piha-aluetta kesä-heinäkuussa.

Veej´jakaja ry:lle tehtiin uusi hanketukihakemus 12.4.2013. Hankkeen tavoitteena oli korjata kylätalon katto ja rakentaa puu- ja varastovaja kylätalon päätyyn. Muutostyöstä on saatu rakennuslupa Ristiinan kunnalta 14.4.2012. Veej´jakaja ry on myöntänyt Katon korotus ja varasto –hankkeeseen hankerahaa.

Mikkelin kaupungin kanssa tehtiin 12.3.2013 Löydön uimarannan ja matonpesupaikan ylläpitosopimus. Sopimuksen mukaan Vitsiälän kyläseura järjestää kesäkautena kaksi talkoopäivää, jolloin raivataan ranta-aluetta. Kesä-heinäkuussa rannan raivaukset ja mm. venelaiturin maalaukset teki kaupungin palkkaamat kaksi kesätyöntekijää. Kyläseura järjesti talkoita, joissa rakennettiin uimarannan terassin rakenteet ja kunnostettiin ajotietä. Mikkelin kaupunki toimitti terassin tarvikkeet ja maksoi ajotien kunnostuksen.

Venelaituri ja soutuveneiden pitopaikat on Vitsiälän kyläseuran vastuulla. Vesialueen ja rantakaistaleen omistajan kanssa on tehty sopimus Heikki Kärkkäisen kanssa 25.1.2013. Venelaiturin laituripaikan hinta oli vuonna 2013 65 € (ulkopaikkakuntalaiset 130 €) ja soutuvenepaikan hinta 15 € ja moottorivenepaikka 30 €. Jos kyläläinen ei tuo venettä ja haluaa varata venepaikan seuraavaksi vuodeksi, on maksuna 30 €. Kyläseura voi halutessaan vuokrata varatun venepaikan edelleen vuodeksi kerrallaan. Tehtiin vuosittainen venelaiturin ja poijujen kunnostus.

Kyläseuran WWW-sivujen uudistus aloitettiin yhteistyössä Löytö-Vitsiälä vesiosuuskunnan kanssa. Uudet sivut julkistetaan kevättalvella 2014.

Kyläseura on jatkanut perinnettä, jossa nimimuki on lahjoitettu uusille kylän alueelle syntyville vauvoille.

Ristiinan elinvoimaiset kylät hanke alkoi huhtikuussa 2012 ja se päättyy vuonna 2014. Hankkeen vetäjänä on Soili Montonen 4H- yhdistyksestä. Kyläseura on ollut mukana hankkeessa.

Kyläseura teki Brahenlinnan läänityskartasta julisteen ja tulkin. painosmäärä on 2000 kpl. Läänityskarttaa on myyty mm. kyläseuran tilaisuuksissa.

Kyläseura ja Ristiinan kameraseura ry tekivät yhteisen palvelukalenterin, seinäkalenterin ja joulupostikortin. Kalentereita painettiin 2200 kpl. Kyläseuran alueen koteihin jaettiin 260 kalenteria. Palvelukalenteria jaettiin keväällä Ristiinalaisen mukana kaikkiin Ristiinan ja Suomenniemen alueen koteihin.

Kyläseura on osallistunut Koulu kylässä – kylä koulussa hankkeeseen.

Kyläseura on ollut mukana Ristiinan kylien yhteistapaamisissa.

 

Tapahtumat

22.2 Vaakunarallin erikoiskoe ajettiin Vitsiälän ja Sattilan alueella. Kyläseura osallistui rallin järjestelyihin. Järjestys- ja sulkuhenkilöitä sekä makkaranmyyjiä oli yli 40 henkilöä.

16.3 Löydön rannalla oli aamupäivällä pilkkitapahtuma. Kylätalolla oli iltapäivällä kyläseuran vuosikokous. Ennen vuosikokousta Henri Hausen kertoi naapuriapuringistä ja aluejohtokunnan puheenjohtaja Jari Viitikka kyläseurojen avustusten jakoperusteista. Paikalla oli kyläseuran jäsenten lisäksi kuuden muun kyläseurojen edustajia.

7.5. Yhteisiin ympäristön siistimistalkoisiin osallistui ahkeria kyläläisiä.

18.5. Oli kevättapahtuma, kentällä oli kirpputori, palokunta, pomppulinna ja tuote-esittelyjä, arpajaiset, ravintolapäivä, terassilla myytiin Marttojen paistamia munkkeja. Tapahtumaan osallistui yli 100 kyläläistä.

20.4 Hoivapäivään kylätalolla osallistui 40 henkilöä. Hoivapäivässä oli tarjolla tukanleikkuuta, hierontaa ja käsienhoitoa. Kyläseura tarjosi soppaa ja pullakahvit.

22.6. Juhannuskokko paloi Löydön Kartanon rannassa. Kokkotapahtumaan osallistui 40 henkilöä.

28.6. Ristiinan aluejohtokunta ja OP järjesti Metsälinnassa kesäkemut. Kyläseuralla oli tilaisuudessa myyntipöytä, jossa myytiin kyläkirjaa ja Brahenlinnan läänityskarttaa sekä jaettiin Elojuhla-esitteitä ja palvelukalenteria.

4.7. Kyläseura järjesti retken Ristiinan kesäteatteriin, johon osallistui 30 kyläläistä.

5.7. Kyläseura osallistui Hirvensalmen tervaleppäjuhlaan. Kyläseura möi juhlassa Brahenlinnan läänityskarttaa ja kyläkirjaa.

6.7. Kyläseura oli myymässä lettuja ja Brahenlinnan läänityskarttaa Ristiinan realisoinnin 20 -vuotisjuhlassa.
Kyläseuralla oli Ristiinan markkinoilla myyntiteltta, jossa myytiin kyläkirjaa ja Brahenlinnan läänityskarttaa sekä jaettiin Elojuhla-esitteitä ja palvelukalenteria.

14.7. Jäskyn hallitus oli kyläseuran vieraana.

3.8. Kyläseura osallistui Kirkkopuistossa järjestettyyn Kylättori -tapahtumaan, jonka järjestäjinä olivat Ihastjärven, Lahnaniemen ja Vitsiälän kyläseurat. Kyläseuralla oli tapahtumassa munkkikahvio, myyntipöytiä ja pomppulinna.

6.8 Mikkelin kaupungin kulttuuritoimen järjestämä Arto Kivekkään konsertti ja yhteislaulua oli Sampolan pihalla. Konserttiin osallistui yli 80 henkilöä. Kyläseuralla oli kahvio.

17.8. Elojuhla. Kentällä oli kirpputori ja tuotetori, terassilla myytiin Marttojen paistamia munkkeja ja kylätalolla sadonkorjuuajan herkkuja. Kentällä oli Agility -näytös. Tapahtumaan osallistui yli 100 kyläläistä.

28.9. Kylä koulussa – koulu kylässä -hankkeen järjestämä terveydenhuollon hyvinvointipäivä kyläläisille. Kyläseura järjesti kahvitarjoilun.

16.11. Kyläseura oli järjestämässä Kylälahden kylätoimikunnan kanssa kyläseurojen yhteistä teatteriretkeä Savonlinnaan.

30.11. Himalanpohjan kyläseura kutsui Vitsiälän kyläseuran pikkujouluihin Löydön kartanolle. Pikkujouluihin osallistui 10 kyläseuran jäsentä.

1.12. Makkarantekokurssi yhteistyössä Suomi-Unkari seuran kanssa. Bertalan Galambosi kertoi Unkarilaisia makkaratarinoita. Pentti Peitolan johdolla valmistettiin kylätalon ensimmäiset makkarat.

6.12. Itsenäisyyspäivän puurojuhla ja joulumyyjäiset yhteistyössä Vitsiälän Marttojen kanssa. Puurojuhlaan osallistui yli 50 kyläläistä.

Talous

Kyläseura rahoitti toimintaansa avustuksilla, lahjoituksilla, myynti-, vuokra- ja arpajaistuloilla. Toiminnantarkastajina olivat Seija Vartiainen ja Jaana Vartiainen.

Tiedottaminen

Kyläseura on ilmoittanut toiminnastaan kylien ilmoitustauluilla, Ristiinalaisessa, www- sivuilla, sekä jokaisen postilaatikkoon jaettavilla tiedotteilla (yhteensä 6 kertaa, 260 kappaletta/kerta).

Kylätalon käyttö

Kylätalolla on ollut kokouksia, juhlatilaisuuksia, tapahtumia yli 60 kpl sekä lukuisia muita tapaamisia. Kyläseuran aloitteesta alkoi MLL Ristiinan osaston perhekahvila, joka toinen maanantai. 4 H -nuoret kokoontuivat joka toinen torstai. Kyläseuran ja Marttojen käsityökahvila kokoontui tiistaisin kylätalolla.

 

Tämä toimintakertomus on ladattavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

0 kommenttia

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *